4,9

score via BOL

Krijg 20% korting bij aankoop van twee watches*

Gratis verzending vanaf €49,95 in NL/BE

Mindfulness Mythes

Mindfulness

Mindfulness is een woord dat je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt. Toch blijken er veel misverstanden te zijn over wat het nu precies is. Als je dit leest, dan moet je op zijn minst enigszins nieuwsgierig zijn naar het principe van mindfulness. Misschien sta je er zelf open voor om er mee te experimenteren. Maar het kan ook dat je dingen hebt gehoord of gelezen die je hebben laten denken dat het te zweverig of te hoog gegrepen is voor je. Maak je geen zorgen. Je hoeft geen wierook te branden, in kleermakerszit op een kussentje te zitten, of je aan te melden voor een stille retraite. Mindfulness kan veel simpeler zijn dan dat – een houvast die je altijd en overal tot je beschikking hebt. Aandacht voor het nu. Maar laten we eens beginnen bij wat mindfulness niet is.

Wat mindfulness niet is

#1. Mindfulness is geen religie
Vrijwel elke cultuur en elke religie kent gebruiken of rituelen die mensen helpen om hun innerlijke zelf te ontwikkelen en zich meer bewust te worden van het nu. Je aandacht richten op het nu is bijvoorbeeld een fundamenteel onderdeel van het boeddhisme. Maar vergis je niet. Mindfulness is geen religie. Mindfulness zelf heeft geen associaties noch conflicten met een specifieke religieuze oriëntatie. Je hoeft niet naar Tibetaanse klankschalen te luisteren om mindful te zijn. Je hoeft niet te bidden. Je hoeft zelfs niet te mediteren, als dat niets voor jou is – meditatie is slechts één manier om mindfulness te beoefenen of te trainen. Mindfulness hoeft ook niet spiritueel te zijn. Natuurlijk kán het wel religieus of spiritueel zijn, als dat is wat je wilt dat het is en als dat is wat werkt voor jou. Je kunt er helemaal zelf invulling aan geven.

#2. Mindfulness is geen magische oplossing voor al je problemen
De meeste mindfulness programma’s en trainingen richten zich op het ondersteunen en ontwikkelen van positieve emoties, gevoelens en gedragingen. Maar je moet niet verwachten dat mindfulness het ultieme antwoord is op al je problemen. Zelfs met een consistente mindfulness training is het heel normaal om nog regelmatig met angsten en andere uitdagingen geconfronteerd te worden. Je kunt nog steeds overweldigd worden. Je kunt nog steeds bang zijn voor intimiteit. Je kunt het nog steeds moeilijk vinden om nee te zeggen tegen anderen. Mindfulness draait niet om het bereiken van een staat van ontspanning. Dit kan natuurlijk wel een bijwerking zijn. Ook kan mindfulness je helpen om beter om te gaan met je problemen, of om de dingen die je meemaakt en voelt een plekje te geven. Maar verwacht geen magie.

#3. Mindfulness draait niet alleen maar om positiviteit
Het beoefenen van mindfulness leert je om jouw gedachten en gevoelens te erkennen, te confronteren en te beheersen – de goede, de slechte en alles dat ertussen in zit. Dit kan resulteren in zeer uiteenlopende ervaringen. Van euforisch en verlichtend en informatief tot regelrecht vervelend. Het kan fantastisch zijn, maar ook behoorlijk chaotisch. En dat is oké. Het feit dat mindfulness niet altijd een glimlach op je gezicht tovert, betekent niet dat je het niet goed doet. Het is gezond om je gevoelens toe te laten en te verkennen – zelfs de niet zo aangename gevoelens.