Wat is visuele ruis?
Wanneer we spreken over ‘visuele ruis’ dan hebben we het over alle willekeurige visuele prikkels. Net zoals er elektrische signalen naar je hersenen worden gestuurd als je oren geluid opvangen, sturen je ogen constant elektrische signalen naar je hersenen wanneer er visuele prikkers aanwezig zijn. Hoe meer fysieke rommel we om ons heen hebben, hoe meer visuele ruis je ervaart.
Omdat we in deze hedendaagse maatschappij vrijwel constant zijn omringd door visuele prikkels en geluiden (er vanuit gaande dat deze zintuigen naar behoren werken), hebben onze hersenen geleerd om deze prikkels snel te verwerken en te interpreteren. Toch kunnen we nog altijd overweldigd raken als we te veel prikkels binnenkrijgen.
De impact van lawaai
Ben je weleens naar een sportwedstrijd in een groot stadion geweest? Je hersenen passen zich vrijwel onmiddellijk aan zodra je daar naar binnen loopt. Tijdens de wedstrijd kun je omgaan met het gejuich van het publiek, de versterkte muziek, de verslaggeving en alles dat erbij komt kijken. Pas wanneer je het stadion uit loopt en je auto instapt, dringt het pas tot je door hoe luid alles was daarbinnen. Pas dan voel je hoeveel impact dat lawaai had. Maar ook in minder overweldigende scenario’s kun je de impact van een teveel aan prikkels voelen. Heb je weleens de radio in de auto uitgezet zodat je je beter kon concentreren op de instructies van de navigatie en het verkeer? Of de tv uitgezet zodat je je volledig op een gesprek kon richten? Wel, het blijkt dat visueel lawaai, of visuele ruis, hetzelfde negatieve effect heeft op onze hersenen.
Visueel overprikkeld
Als ik in een rommelige kamer zit en mijn ogen dicht doe, dan voel ik een groot verschil vergeleken met wanneer ik mijn ogen dicht doe als ik in dezelfde opgeruimde kamer zit. Net zoals onze hersenen niet altijd het volledige gewicht van lawaai doorgeven tot we uit het die lawaaierige omgeving zijn, voel je ook niet altijd de impact van visuele ruis tot je daadwerkelijk uit de fysieke ruimte weg bent. Desondanks draagt elk fysiek item waar we door omgeven worden bij aan het volume van de visuele ruis in onze omgeving. Dat besef dringt de laatste tijd wellicht bij meer mensen door, nu we veel meer tijd thuis doorbrengen.
De gevolgen van te veel visuele ruis
Er is al veel onderzoek gedaan naar de consequenties van een teveel aan visueel lawaai. Daaruit kan geconcludeerd worden dat visuele ruis:
- Ons concentratievermogen belemmert;
- Een negatieve impact heeft op ons leervermogen;
Communiceren lastiger maakt; - Bijdraagt aan vermoeidheid;
- En zelfs migraines kan verergeren
Door het reduceren van de hoeveelheid visuele ruis kun je van een kalme, vredige en visueel rustige thuisomgeving creëren. En dat is zeker aan te raden als je je overweldigd voelt of last hebt van storm in je hoofd