4,9

score via BOL

Krijg 20% korting bij aankoop van twee watches*

Gratis verzending vanaf €49,95 in NL/BE

Te hard proberen: de grootste hindernis bij mediteren

Meditatie

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van regelmatig mediteren. Het helpt onder andere om stress en angst onder controle te houden, je concentratievermogen te verbeteren en mentaal helder te blijven. Daarbij kan meditatie je helpen om meer in het moment te leven. Maar zoals het geval is bij meer goede dingen in het leven, is mediteren niet voor iedereen even makkelijk. Zelfs mensen die het al jaren doen kunnen nog steeds tegen moeilijkheden aanlopen. Het probleem bij de meeste mensen? Ze proberen het te hard.

Het probleem met te hard proberen.

In onze hedendaagse maatschappij voelen we elke dag weer de druk om te gaan, gaan, gaan. Om maar zoveel mogelijk te doen. Mediteren staat daar eigenlijk lijnrecht tegenover; hoe minder je doet, hoe beter het gaat. Meditatie streeft naar het cultiveren van een liefdevol bewustzijn – en dat draait vooral om zijn, niet om doen. Het gaat niet om dingen toevoegen aan de belevenis van het mediteren, maar om leren om kalm te zijn in het heden. Als je dit begint te begrijpen, dan kom je verder dan wanneer je tegen je gedachten blijft vechten.

Zo overwin je de drang om meer te doen.
Het kan heel onnatuurlijk, ongemakkelijk en zelfs verontrustend voelen om je tijdens het mediteren over te geven aan stilte. Om die plek achter al je gedachten en gevoelens te betreden. Daarom hebben we vaak de neiging om ons aan onze gedachten vast te houden, om ermee te worstelen. Daarom doen we zo hard ons best om te focussen. Maar hoe harder je je tegen je eigen gedachten verzet, hoe hardnekkiger ze zullen zijn. Dat is net als met overdenken (als ik zeg dat je niet aan roze nijlpaarden mag denken, waar denk je dan aan? Juist ja). Hoe zorg je dat mediteren makkelijker voelt? Door je over te geven aan die ongewenste gedachten. Of door die gedachten simpelweg te accepteren voor wat ze zijn – zodat jij dat ook kunt. Mediteren heeft veel overeenkomsten met de principes van het minimalisme, waarin het draait om het wegnemen van het overbodige. Als je mediteren lastig vindt, laat dan gewoon alles weg: de concentratie, het loslaten, de focus op je ademhaling. In plaats daarvan hoef je maar één ding te doen: gewoon erin te zitten. Zijn is namelijk net zo’n belangrijke vaardigheid als doen. Je moet ook kunnen accepteren dat niet elke meditatie sessie eindigt met een gevoel van verlichting of euforie. Uiteindelijk draait het erom dat je jezelf toestaat om de meditatie volledig te ervaren.

Tot slot
Mediteren kan een uitdaging zijn om veel verschillende redenen. Maar veel van die redenen vallen in de categorie van ‘te hard proberen’. En dat kun je overwinnen als je leert om gewoon alleen te zijn. De rest komt vanzelf.