4,9

score via BOL

Krijg 20% korting bij aankoop van twee watches*

Gratis verzending vanaf €49,95 in NL/BE

Omgaan met stress: introverts versus extroverts

Ontstress jij door je af te zonderen of juist door mensen op te zoeken?

De beste strategieën voor omgaan met stress zijn voor introverte mensen heel anders dan voor extroverte mensen.

Een van mijn beste vrienden is Vissen, net als ik. Ik herken veel van mijn eigen persoonlijke kenmerken in hem, en vice versa. Het grootste verschil tussen ons is dat ik een enorme introvert ben, terwijl hij een van de meest extroverte mensen is die ik ken. Dat betekent dat omgaan met stress voor ons op heel verschillende manieren werkt.

Nuances in introverts en extroverts

Voordat we verder ingaan op de manieren waarop introverts en extroverts omgaan met stress, wil ik even benadrukken dat er veel nuances tussen beide uitersten zijn. Sommige mensen denken dat alle introverts verlegen zijn en niet houden van socializen, terwijl extroverts zelfverzekerd en luidruchtig zijn en zichzelf constant met mensen omringen. Maar er zijn ook verlegen extroverts en heel sociale introverts. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om tijd door te brengen met vrienden. Maar omdat ik introvert ben, heb ik meer tijd alleen nodig om dingen te verwerken en op te laden, zeker a sociale activiteiten. Mijn extroverte vriend is prima in staat om alleen te zijn, maar hij heeft wel de neiging om zo veel mogelijk tijd met anderen door te brengen, simpelweg omdat hij daar energie van krijgt.

Dezelfde stressors, verschillende manieren om ermee om te gaan

Zowel introverts als extroverts kunnen in dezelfde mate beïnvloed worden door dezelfde stressors. Stress verhogende situaties zoals een zieke kat, een kapotte auto of te maken krijgen met problemen op het werk voelen voor mijn vriend net zo erg als voor mij. De beste manieren voor ons om met die stress om te gaan, zijn echter heel verschillend. Stress verlagende strategieën die voor mij als introvert fantastisch werken, hebben waarschijnlijk weinig tot geen positieve effecten op mijn extroverte vriend. De beste manieren om met stress om te gaan vereisen een bepaalde mate van zelfkennis. Door jouw unieke eigenschappen te identificeren, kun je beter bepalen wat je nodig hebt om te kunnen omgaan met de stressors waar je in het leven mee geconfronteerd wordt, en een helder plan van aanpak te formuleren.

Omgaan met stress: de beste strategieën voor introverts

Zoals ik eerder al aangaf halen introverts energie uit hun alleen-tijd. Hoewel ze er zeker van kunnen genieten om tijd met andere mensen door te brengen, zullen ze uiteindelijk vermoeid raken van socialiseren. Je kunt dit vergelijken met een workout. Hoe leuk je het ook vindt en hoe goed je je ook voelt terwijl je lekker aan het zweten bent, uiteindelijk zal je toch moe worden. Omgaan met stress voor introverts is een kwestie van voldoende tijd in je agenda inplannen voor afzondering. Hoe je die tijd alleen inricht, is helemaal aan jou. Misschien wil je gewoon lekker op de bank hangen en je favoriete Netflix serie bingen, met je huisdieren knuffelen, je gedachten van je af schrijven, creatief bezig zijn met kunst of muziek of een lange mindful wandeling door de natuur maken. Probeer je bewust te zijn van jezelf en hoe je je na afloop voelt. Dit helpt je om te identificeren welk ‘type’ afzondering voor jou het beste werkt.

Een veelvoorkomend probleem onder introverts is dat ze zich vaak schuldig voelen als ze niet meer tijd doorbrengen met de mensen om wie ze geven. Ze vinden het moeilijk om nee te zeggen als ze ergens voor uitgenodigd worden. Dit resulteert er vaak in dat ze zichzelf opbranden, waardoor ze nog meer tijd nodig hebben om te herstellen. Als je weet dat je een introvert bent, is het jouw verantwoordelijkheid om jezelf en je energie te beschermen. Mijn advies is: leg aan de mensen waar je hecht mee bent uit hoe belangrijk je tijd alleen is voor je welzijn. Dit kan in het begin best eng zijn, maar geloof me als ik zeg dat hier open over zijn er vaak toe leidt dat anderen ook jou in vertrouwen nemen – wat jullie connectie alleen maar sterker zal maken. Als je ergens voor wordt uitgenodigd en je hebt er geen puf voor, wees dan eerlijk en vertel de persoon in kwestie dat je wat tijd alleen nodig hebt om op te laden – en zorg dat ze het feit dat je thuisblijft niet persoonlijk opvatten. Communicatie is heel belangrijk. Je kunt je tijd alleen hebben zonder bruggen te verbranden, echt waar!

Toen ik nog een 9 tot 5 baan op kantoor had, was ik altijd moe. Ik zag nauwelijks mensen omdat ik gewoon de headspace niet had om naast werk nog mensen op te zoeken. Sinds ik als freelancer aan de slag ben gegaan en vanuit huis werk, geniet ik weer van sociale activiteiten. Ik heb mijn tijd alleen al als ik werk, dus ik heb meer energie. Het veranderen van de manier waarop ik werk heeft me een betere vriendin gemaakt. Omdat ik nu voldoende tijd alleen doorbreng, ben ik beter gezelschap en meer in het moment wanneer ik ervoor kies om wel mensen op te zoeken.

Een andere tip om te zorgen dat je voldoende tijd alleen hebt zonder een kluizenaar te worden: bel en Skype wat vaker met de mensen om wie je geeft. Het hele proces van jezelf klaar maken, de deur uitgaan, reizen en iemand bezoeken vreet veel tijd en energie – voor introverte mensen kan de anticipatie alleen al overweldigend voelen. Ik heb ontdekt dat het erg goed is om die face-to-face interacties soms gewoon te vervangen door een belletje of een video call. Ik heb wekelijkse belafspraken met een vriend die wat verder weg woont. Ik doe mijn oortjes in zodat ik mijn handen vrij heb terwijl we kletsen, en tegen de tijd dat ik ophang heb ik vaak al mijn huishoudelijke taken voor die week gedaan. Tegelijkertijd voel ik me blij dat ik met hem heb gepraat, zonder dat het me leeg heeft getrokken. Vergeet niet dat je vrienden en familie vaak gewoon behoefte hebben aan een teken van leven en dat virtueel contact beter is dan helemaal geen contact.

Omgaan met stress: de beste strategieën voor extroverts

Het proces van omgaan met stress voor een extrovert is eigenlijk het tegenovergestelde van het proces van een introvert. Te veel tijd alleen is vermoeiend voor ze, terwijl socialiseren hen helpt te herstellen. Terwijl veel introverts gemengde gevoelens hadden over het feit dat ze (stiekem) floreerden tijdens de lockdowns, hadden veel extroverts juist veel stress als gevolg van langdurige sociale isolatie. Wat logisch is, want ze konden hun sterke behoefte aan fysieke connectie niet vervullen.

De beste manier voor extroverte mensen om te ontstressen is door zich met anderen te omringen. Maar dat kan er voor elke extrovert anders uitzien, en je moet misschien een beetje experimenteren om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Misschien is de beste manier voor jou om op te laden wel lekker een avondje gamen met een vriend. Misschien is het vrijwilligerswerk doen om minder bedeelden te helpen. Misschien is het diepe, betekenisvolle gesprekken hebben met een groepje van je beste vrienden. Het zou ook kunnen dat je het beste met stress omgaat als je uitgaat en tot in de vroege uurtjes kunt dansen. Een sociaal leven kan vele vormen aannemen. Het is aan jou om erachter te komen in welke omgeving en met welke mensen je het beste kunt ontstressen.

Tot slot

Als je niet weet waar je zit op het introvert-extrovert spectrum, wil ik je aanraden om te tijd te nemen om daarachter te komen. Beide gaan gepaard met hun eigen uitdagingen, maar zodra je uitvogelt wat voor jou werkt om met stress om te gaan en je daarnaar handelt, kun je je persoonlijke eigenschappen in een superkracht veranderen – en de beste versie van jezelf worden.