Altijd aan het tijdreizen
Volgens dr. Leaf spendeert de menselijke geest ongeveer de helft tot driekwart van de uren dat we wakker zijn aan het tijdrijzen tussen het verleden, het heden en de toekomst. Ik heb hier weleens eerder over geschreven en ik heb een theorie dat dit tijdreizen essentieel is voor mensen. Want in tegenstelling tot dieren hebben we niet echt een sterk instinct of reflexen die ons helpen overleven. In plaats daarvan zijn we afhankelijk van het leren van onze ervaringen in het verleden en het plannen voor de toekomst. Ik denk dat dit ons overlevingsmechanisme is. Maar dr. Leaf zegt dat veel mensen ook geen rekening houden met context. Want op het moment dat je een nieuwe herinnering creëert, bestaat die onmiddellijk in het verleden. Een enkele herinnering kan echter bijzonder krachtig zijn; hij kan je hele toekomst beïnvloeden, simpelweg door jou te herinneren aan wat er gebeurd is en aan wat er nog kan gebeuren.
Leven in het nu: slechts een onderdeel van het proces
Heb je bij het beoefenen van mindfulness en meditatie vaak moeite om gefocust te blijven? Maak je daar geen zorgen over. Leaf denkt dat het vermogen van de menselijke geest om bij het heden te blijven simpelweg zijn beperkingen heeft. Ja, het zal je rust geven, zegt ze, maar slechts voor een paar seconden. Al snel zal je geest weer gaan tijdreizen tussen het verleden, het heden en de toekomst. Is mediteren dan zinloos? Zeker niet! “Bewust proberen om een paar momenten bij het nu te blijven, is een zeer goede oefening om de geest verder te ontwikkelen,” zegt ze, “maar het is niet de oplossing om chaos te beheersen.” Het hele ‘leven in het nu’ concept is slechts onderdeel van het proces als geheel.
Het omarmen van de volledige context
Oké, dus als proberen om in het nu te leven slechts een deel van het geheel is, wat kunnen we dan nog meer doen om de luide stemmen in onze geest tot zwijgen te brengen? Leaf stelt dat we, in plaats van wanhopig te proberen om gedachten aan het verleden en de toekomst te vermijden, de volledige context moeten omarmen. “Je hebt een geschiedenis, je hebt een verhaal, je reageert op dit moment vanwege alles dat je is overkomen,” zegt ze. Jouw NOW is een realiteit omdat het geworteld is in je herinneringen. Dus in plaats van die herinneringen te negeren, moeten we volgens Leaf proberen om ze beter te begrijpen. Dat wil niet zeggen dat je alles dat je ooit is overkomen moet gaan overanalyseren. Maar je kunt wel af en toe wat tijd nemen om te reflecteren, te schrijven en dingen te heroverwegen. Het zal misschien niet onmiddellijk gebeuren, maar uiteindelijk zou dit je moeten helpen om je verleden, heden en toekomst in context te plaatsen en een gevoel van vrede te krijgen.
Tot slot
Onze natuurlijke neiging naar tijdreizen betekent volgens dr. Leaf dat we letterlijk niet in staat zijn om langere tijd op één plek (het heden) te verblijven. Dat betekent echter niet dat we maar moeten stoppen met proberen. Meditatie en mindfulness zijn waardevolle tools die ons kunnen helpen om te aarden en te kalmeren. Daarnaast moeten we erkennen dat ons verleden, evenals onze gedachten over wat er nog gaat komen, ons heden vorm geven. Het omarmen van de volledige context van je verleden, heden en toekomst kan je helpen om de chaos in je hoofd te beheersen – en misschien zelfs helpen om wat langer in het nu te blijven.