Het zou kunnen dat je een dopamine tekort hebt. Maar geen zorgen – mediteren verhoogt je dopamine niveau. Dit is zelfs wetenschappelijk bevestigd.
Wat is dopamine en waarom is het belangrijk?
Wij mensen hebben meer dan honderd verschillende neurotransmitters in onze hersenen. Dopamine is een van die neurotransmitters. Je kunt het zien als een chemische boodschapper; het is het stofje dat verantwoordelijk is voor gevoelens van motivatie. Wanneer we bijvoorbeeld iets nieuws leren, een taak voltooien of een promotie krijgen op het werk, is het dankzij dopamine dat we dat gevoel van bevrediging ervaren. Dopamine speelt ook een rol bij ons concentratievermogen, dus we hebben het nodig om productief te zijn. Het is echter mogelijk om een tekort aan dopamine te hebben.
Hoe weet je of je een dopamine tekort hebt?
Een dopamine tekort resulteert in symptomen zoals:
- Vermoeidheid
- Lethargie
- Apathie
- Vergeetachtigheid
- Neerslachtigheid
- Concentratieproblemen
- Een gebrek aan motivatie
- Verlangen naar suiker
- Slaapproblemen
Natuurlijk kunnen deze symptomen ook worden toegewezen aan andere aandoeningen of tekorten. Maar als je geen aanwijsbare oorzaak kunt vinden, zou het best kunnen zijn dat je te weinig dopamine aanmaakt.
Dopamine tekorten en ongezond gedrag
Het ligt in onze aard om een makkelijke uitweg te zoeken. Mensen vallen vaak terug op een snelle ‘dopamine-fix’ in de vorm van cafeïne, nicotine, suiker of andere stimulerende middelen. Nog afgezien van het feit dat dergelijke substanties een zeer tijdelijk effect hebben (en op de lange termijn zelfs kunnen leiden tot een lager dopamine niveau!) zijn ze erg ongezond en leiden ze vaak tot verslavingen. Gelukkig zijn er ook gezonde, natuurlijke manieren om de aanmaak van dopamine in de hersenen een boost te geven. Meditatie is daar een van.
Mediteren verhoogt je dopamine niveau
Een studie uit 2002, uitgevoerd door het John F. Kennedy instituut in Denemarken, ontdekte dat bij deelnemers een gewoonte hadden gemaakt van regelmatig mediteren, het dopamine niveau met 65 procent steeg na één uur meditatie. En die stijging leek een langdurig effect te hebben, want de hogere niveaus werden ook geregistreerd op momenten dat de deelnemers niet aan het mediteren waren. Regelmatig mediteren, concludeerden de onderzoekers, resulteert in een ‘natuurlijke high’ zonder de crash die gepaard gaan met het gebruik van ongezonde stimulerende middelen zoals cafeïne of suiker.
Het is reeds bekend dat mediteren de connectiviteit tussen de prefrontale cortex (het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen en het controleren van impulsen) en de dopaminerge paden in het limbisch systeem (de delen van het brein die betrokken zijn bij onze gedragsmatige en emotionele responsen). Maar hoe dat precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk.
Tot slot
Er is meer onderzoek vereist om vast te stellen of de dopamine-boostende effecten alleen ervaren worden door ervaren meditators, of dat beginners er ook profijt van hebben. Maar één ding is zeker: het kan geen kwaad om het te proberen. Hier zijn 5 meditatietechnieken voor beginners om je op weg te helpen!