4,9

score via BOL

Krijg 20% korting bij aankoop van twee watches*

Gratis verzending vanaf €49,95 in NL/BE

Zo maak je thuis je eigen mindfulness hoekje

Hoewel het langzaamaan steeds meer geaccepteerd wordt om de traditionele ‘gezinssetting’ uit te stellen of er helemaal van af te wijken, lijkt het elk jaar lastiger te worden om een eigen huis – helemaal voor jezelf – te krijgen. Niet zo verwonderlijk, met het schrijnende tekort aan huurwoningen en huizenprijzen die zo hoog zijn dat je zes mensen nodig hebt om de hypotheek te kunnen opbrengen. Niet dat er iets mis is met je leefruimte delen – veel mensen geven er zelfs de voorkeur aan. Maar samen met anderen wonen brengt zo zijn eigen uitdagingen met zich mee. Het kan druk voelen, soms erg afleidend. Dit maakt het moeilijker om een moment te vinden waarop je creatief bezig kunt zijn, yoga of ademhalingsoefeningen kunt doen of even kunt mediteren – allemaal activiteiten die meestal het beste gaan als je de tijd en ruimte hebt om op jezelf te focussen, zonder dat je gestoord wordt. Maar zelfs wanneer je deel uitmaakt van een full house, kun je een speciaal plekje voor jezelf inrichten waar je je even los kunt koppelen en gewoon kunt ‘zijn’. Lees verder en ontdek hoe je thuis je eigen mindfulness hoekje kunt creëren.

Creëer je eigen mindfulness hoekje

Om thuis je eigen mindfulness hoekje te maken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Wie?

Om te beginnen moet je jezelf afvragen wie er van je mindfulness hoekje gebruik gaat maken. Jij zelf, natuurlijk. Maar misschien is er nog iemand in je huishouden die er behoefte aan zou hebben? Als je besluit dat het een gedeelde ruimte wordt, praat dan met de ander en stel wat basisregels op met betrekking tot hoe jullie de ruimte gaan gebruiken. Delen betekent ook dat je het enigszins eens moet zijn over wat jullie als vredig en rustgevend beschouwen. Sluit je ogen en visualiseer je perfecte mindfulness hoekje. Schrijf het op, maak een mindmap of teken het, en vergelijk jullie aantekeningen. Dat gezegd… als je je er niet prettig bij voelt om deze ruimte te delen, wees daar dan eerlijk over. Iedereen die er gebruik van maakt zal de energie beïnvloeden, dus het is helemaal oké om grenzen te trekken!

 

Wat?

Bedenk wat je graag in je mindfulness hoekje zou willen hebben. Zachte dingen zijn altijd fijn: een zacht vloerkleed, een paar kussens en een dekentje zijn dingen waarmee we onszelf bijna vanzelf op ons gemak voelen. Dingen als kaarsen, wierook en muziek zijn ook mooie toevoegingen, afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Misschien wil je een lijstje ophangen met je mantra of iets anders dat je inspireert. Als je je hoekje (ook) voor yoga wilt gebruiken kan een mat handig zijn – maar het is niet noodzakelijk. Ik ben zelf zonder mat begonnen, met de intentie om later een hele mooie te kopen, en jaren later heb ik er nog altijd geen enkel probleem mee om zonder mat mijn flows te doorlopen. Als je gaat schrijven, zorg dan dat er altijd een notitieboekje en een pen klaarliggen. Tekenspullen zijn mooi als je lekker creatief bezig wilt zijn. Het is helemaal aan jou!

Wanneer?

Het lijkt misschien niet zo belangrijk wanneer je van plan bent je mindfulness hoekje te gebruiken, maar dat is het wel als je jezelf verantwoordelijk wilt houden. Ben je een ochtendmens en heb je voldoende ruimte in je routine? Dat is mooi! Anderen, zeker degenen die buitenshuis werken of studeren, hebben vaak meer baat bij een avondroutine om bij te komen van hun dag. Het antwoord op je ‘Wanneer?’ vraag is extra belangrijk wanneer je de ruimte deelt, zodat je een manier kunt vinden om er beide gebruik van te maken zonder dat je elkaar stoort.

Waar?

We hebben niet allemaal de luxe om een volledige kamer aan mindfulness te wijden. In dat geval moet je het doen met wat je hebt. Misschien kun je je mindful thuiskantoor gebruiken, of een hoekje of nis. Een plek die wat zonlicht krijgt is het beste, omdat het zal voelen als een soort ‘natuurlijk oplaadstation’. In een heel druk huishouden kan een kast soms de privacy bieden die je nodig hebt – hoewel dat natuurlijk niet geschikt is als je yoga wilt doen. Beperk jezelf ook niet tot ruimtes binnenshuis. Misschien is er wel een grote boom, een knus schuurtje of een veranda die perfect is voor je. Als je een outdoor ruimte kiest, zoek dan een mand, kist of dienblad waar je je spulletjes in of op kunt bewaren en ze in een keer mee kunt nemen als je je even wilt terugtrekken.

Waarom?

Jij weet waarom je een mindfulness hoekje nodig hebt. Maar de andere leden van je huishouden weten dat misschien niet. Als je wilt dat ze je ruimte en de tijd die je daar doorbrengt respecteren, leg ze dan uit waarom dit zo belangrijk voor je is. Informeer ze ook over het wanneer, zodat ze weten wanneer jij er bent en ze je niet moeten storen.

Tot slot

Een mindfulness hoekje hebben is de perfecte manier om de dagelijkse beslommeringen even los te laten, om jezelf te aarden en je eigen energie te beschermen van de chaos om je heen. Maar zelfs je wel een hele woning voor jezelf hebt is het nog steeds de moeite waard om een speciaal hoekje te creëren – als is het meer om een dagelijkse herinnering te hebben om even tot jezelf te komen en terug te keren naar het heden.