Zo begin je met het maken van een Niet-Doen lijstje
#1. Kies een activiteit om te verwijderen die geen waarde toevoegt.
Misschien heb je al een activiteit in gedachten die je op je Niet-Doen lijstje zou willen zetten. Zo niet, bekijk dan eens hoe je dagen er nu uit zien. Welke activiteit zou je bij wijze van experiment tijdelijk uit je routine kunnen verwijderen? Televisie kijken? Spelletjes spelen op je telefoon? Snoepen voor het avondeten? Facebook checken?
#2. Weet dat het geen alles-of-niets ding hoeft te zijn.
Als je het lastig vindt om een item op je Niet-Doen lijst te zetten, probeer dan wat kleiner te denken. Als je bijvoorbeeld besluit om doordeweeks geen televisie meer te kijken, betekent dat niet dat je op zondag niet de F1 race kunt kijken. Als je tijdelijk geen Animal Crossing op je mobiel meer wil spelen omdat het zoveel tijd in beslag neemt, betekent dat niet dat je je account meteen moet verwijderen.
#3. Vergeet je rust niet.
Even voor de duidelijkheid: het is niet de bedoeling om alle vormen van rust en ontspanning uit je leven te verwijderen zodat je productiever kunt zijn. Het gaat om het verwijderen van een gewoonte met weinig waarde (hoe jij dat ook definieert) zodat je die kunt vervangen door een gezondere of productievere gewoonte. Rust en ontspanning zijn nog steeds belangrijk voor een intentievol leven!
#4. Vermijd Niet-Doen activiteit 21 dagen lang.
Heb je eenmaal een activiteit bedacht, zet die dan op je Niet-Doen lijst voor een experiment van 21 dagen. Vindt je het lastig, herinner jezelf er dan aan dat dit niet betekent dat je nooit meer die activiteit kunt doen. Die 3 weken zijn lang genoeg om te bepalen of dit wel of niet bevalt. Als je na 21 dagen wil vasthouden aan je nieuwe normaal, dan is het ook heel makkelijk om door te zetten.
#5. Vul de ruimte die je hebt gecreëerd met een activiteit die wél waarde toevoegt.
Vervang televisie kijken door lezen. Vervang gamen door wandelen. Vervang gedachteloos snacken door gezond en mindful eten. Vervang het stalken van je ex op social media door kunst of muziek maken. Het is helemaal aan jou, zolang je maar bewust nadenkt over waar je die slechte gewoonte mee wilt vervangen. Een Niet-Doen lijstje maken betekent niet dat je nooit meer terug zult vallen in oude gewoontes. Maar het kan je wel helpen om je tijd beter te besteden aan dingen die je gelukkig maken. En daar gaat het uiteindelijk om.