4,9

score via BOL

Krijg 20% korting bij aankoop van twee watches*

Gratis verzending vanaf €49,95 in NL/BE

Kom uit je comfort zone met behulp van mindfulness

Als je altijd maar blijft vasthouden aan wat je bent, belemmer je je eigen groei.

Op een gegeven moment bereik je (hopelijk) een punt in je leven waarop je kunt zeggen: “Ik voel me comfortabel.” De definitie van ‘comfortabel’ kan er voor iedereen anders uit zien. Voor mij betekent het een dak boven mijn hoofd hebben, eten in de koelkast, een inkomen en een gevoel van veiligheid – als je periodes in je leven hebt meegemaakt waarin die dingen niet altijd vanzelfsprekend waren, heb je niet veel luxe nodig om tevreden te zijn. Het is fijn om je comfortabel te voelen. Maar het is ook heel makkelijk om vast te roesten in je comfort. Als je bijvoorbeeld heel hard aan je carrière werkt, ben je na het werk misschien wel te moe om op uitnodigingen in te gaan. Hoewel dat helemaal oké is (‘nee’ is een volledige zin die altijd gerespecteerd dient te worden!), moet je jezelf wel in de gaten houden.

Zeg je veel vaker ‘nee’ dan je zou willen? Heb je nog wel een goede balans tussen je werk en je vrije tijd? Wanneer heb je voor het laatst écht iets leuks gedaan? Als je jezelf erop betrapt dat je structureel kansen om nieuwe dingen te ervaren afwijst, dan beperk je jezelf. Je weet dan misschien je comfort te behouden, maar je belemmert je groei. In dat geval is het raadzaam om jezelf af en toe eens uit je eigen comfort zone te duwen. Mindfulness kan je daarbij helpen.

Zo gebruik je mindfulness om uit je comfort zone te komen

Stap 1: Reflecteer en analyseer

De eerste stap om via mindfulness uit je comfort zone te komen is erachter komen wat jouw comfort zone nu precies is. Neem de tijd om te reflecteren en je huidige leven, je gedrag en je gewoontes te analyseren. Het kan helpen om op te schrijven hoe elke dag eruitzien. Doe dit in elk geval drie weken lang en lees daarna alles terug. Zien je dagen er praktisch allemaal hetzelfde uit? Zijn er geen ervaringen die eruit springen? Dan kun je rustig stellen dat je een beetje te comfortabel bent geworden.

Stap 2: Identificeer je verlangens/angsten

Bedenk nu een aantal dingen die je zou willen. Het kan van alles zijn, van een nieuwe keuken proberen tot op vakantie gaan. Vervolgens zoek je uit wat je ervan weerhoudt om in die verlangens te voorzien. Stel je een etentje bij dat luxe nieuwe restaurant steeds uit omdat je de laatste keer dat je een nieuwe tent uitprobeerde voedselvergiftiging kreeg? Heb je die vakantie nog niet geboekt omdat je eigenlijk wat verder weg wilt maar bang bent om te vliegen? Ja, als je erover nadenkt is de reden dat we bepaalde verlangens niet lijken te kunnen vervullen, is dat ze vaak gerelateerd zijn aan angsten. Dit is waar mindfulness heel effectief kan zijn; het helpt je om je meer bewust te worden van je eigen gedachten, en maakt het makkelijker om te zien waarom je dingen blijft uitstellen of afhouden.

Stap 3: Stretch je comfort zone – of kom er helemaal uit

Nu je je bewust bent van waar je de neiging hebt om te blijven bij wat je kent, is het tijd om in actie te komen. Je wil toch een geweldig en bevredigend leven met fantastische ervaringen, of niet soms? Nou dan moet je datgene wat veilig is loslaten en meer dingen gaan doen die je helpen groeien. Het kan lastig zijn, want het betekent vaak dat je je angsten onder ogen moet komen. In plaats van hetgeen dat je beangstigd te ontwijken, moet je eropaf. Ga naar dat nieuwe restaurant. Boek die reis. Vraag die leuke persoon mee uit. Plan die eerste motorrijles. Laat die tattoo zetten. Verf je slaapkamer in een kleur waar je moeder een zenuwinzinking van zou krijgen.

Tot slot

Als je altijd maar blijft bij wat je kent en in je comfort zone blijft hangen, zal dat vroeger of later tot spijt leiden. Nieuwe dingen uitproberen zorgt dat gestagneerde energie weer gaat stromen. Het creëert geweldige kansen die je nooit had zien aankomen en stelt je in staat om een authentieker leven te leiden. Als je het moeilijk vindt om uit je safe space te komen, vraag dan aan een vriend of vriendin (iemand die je volledig vertrouwt) om je af en toe even uit je comfort zone te trekken. Soms moet je gewoon iemands hand vastpakken en zien waar het heen gaat.