Herkalibreren
Ik heb de afgelopen jaren een prima routine voor mezelf weten te ontwikkelen: vroeg opstaan, katten voeren, koffie, twee uurtjes werken, yoga, ontbijten, en weer door met werken. Huishouden, avondeten, en voor het slapengaan nog even een uurtje de tijd nemen om ‘uit te schakelen’ en de zaken voor de volgende dag op een rijtje te krijgen. Maar als je elke dag thuis werkt en je vanwege de pandemie nauwelijks nog de deur uit kunt, dan kunnen de dagen al snel in elkaar gaan samensmelten. Als je dan ook nog eens geconfronteerd wordt met deadlines en extra verantwoordelijkheden, is de verleiding om zonder pauze door te jakkeren erg groot. Dat is dan ook wat ik deed. Het gevolg was dat ik halverwege de dag gewoon geen focus meer had. Alles leidde me af. Zo productief als ik ’s ochtends altijd was, zo nutteloos voelde ik me na het middaguur. En dat is een recept voor burn-out! Mensen zijn niet gemaakt om acht uur per dag (laat staan langer) aan één stuk door te werken. We hebben pauzes nodig. Dus ik besloot een herkalibratie-momentje in te lassen.
Hoe ziet zo’n herkalibratie eruit?
Het doel van herkalibreren tijdens je middagpauze is om écht even te pauzeren. Dus niet gedachteloos een broodje achter je computer in je mik douwen terwijl je nog even die mail doorleest of die conference call van vanmiddag voorbereidt. Nee, als je het goed wil doen moet je weg achter je computer, weg van je werkplek. Dit is de manier om jezelf te aarden en de kalmte die je ’s ochtends voelt weer terug te vinden. Het kan een uitdaging lijken, want je hebt al zoveel op je bordje. Maar effectieve herkalibratie hoeft niet lang te duren; het kan ook simpel en kort zijn.
Een paar simpele suggesties
Hieronder een aantal suggesties voor herkalibreren tijdens je middagpauze:
Wandelen: Als je het grootste deel van de dag achter je computer zit vastgeplakt, is er geen betere manier om te herkalibreren dan gewoon even een rondje gaan lopen. 5 tot 10 minuten is al genoeg. Je krijgt frisse lucht, beweging én de kans om je hoofd leeg te maken.
Mediteren: Je hoeft geen uur-durende meditatiesessie in te plannen, of een Tibetaanse klankschaal aan te schaffen. Dat kan natuurlijk wel als je daar behoefte aan hebt, maar voor de meeste mensen zal het voldoende zijn om even 5 tot 10 minuten de tijd te nemen voor wat eenvoudige ademhalingsoefeningen.
Lunchen: Er is een reden waarom thuiswerkers altijd wordt afgeraden om achter hun bureau te eten. Als je dan gaat lunchen, zorg dan dat je je echt op je eten kunt focussen en niet door allerlei andere dingen wordt afgeleid. Mindful eten is de ideale manier om alles even los te laten en weer tot jezelf te komen. En het is nog beter voor je spijsvertering ook.
Zingen: Als ik merk dat ik ‘vol’ zit halverwege de dag, dan is er voor mij niets heerlijker dan even een rondje rijden en schaamteloos mee blèren met een of ander sappig nummer. Het voelt dan alsof ik alle frustraties en stress van de ochtend er letterlijk uitzing.
Probeer het gewoon eens. Je zult merken dat je na zo’n herkalibratie-momentje veel beter je focus terug kunt vinden.