Altijd haast?
Als je altijd haast hebt, zou het kunnen zijn dat het gaat om een angst met betrekking tot waar je heen gaat – of dat je probeert om een bepaalde consequentie van te laat komen te vermijden. Altijd maar haast hebben is natuurlijk heel vervelend en maakt het bijzonder lastig om te ontspannen en in het moment te leven. Om het te kunnen beheren moet je de oorzaak van het probleem zien te achterhalen. En dat betekent dat je het spoor moet volgen. Met andere woorden: je moet uitzoeken wanneer en waar je dat gevoel van urgentie begint te voelen. Misschien is het onderweg naar je werk, of als je naar de supermarkt gaat. Dat laatste is ook niet zo vreemd, want laten we even eerlijk zijn, ‘even boodschappen doen’ heeft in coronatijd een heel andere betekenis gekregen. Het kan ook zijn dat je dat gevoel krijgt als je bijvoorbeeld met specifieke mensen hebt afgesproken. Heb je het moment waarop die haastgevoelens beginnen geïdentificeerd? Dan moet je je gedachtegang uitdagen.
Zo daag je je gedachtegang uit.
Als je je zorgen maakt over dat je ergens niet op tijd komt, vraag jezelf dan af wat de consequentie van te laten komen zou zijn. Vervolgens evalueer je of het waar is. Met andere woorden, is die consequentie door iemand anders gesteld, of een verwachting die je zelf hebt gecreëerd?
Vraag jezelf ook af:
- Als ik het niet nu gedaan kan krijgen, kan het ook later?
- Is dit echt een prioriteit voor mij?
- Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je ergens niet op tijd komt?
Wanneer we angstig zijn op een bepaald moment, dan hebben we de neiging om catastrofistisch te denken. We zetten ons schrap voor de ergst mogelijke uitkomst. We bekijken de situatie niet vanuit een rationeel perspectief. Door je eigen gedachtegang uit te dagen, gaat het tot je doordringen dat waar je ook bang voor was, het waarschijnlijk niet zo erg zal zijn. En als je angst wel uitkomt, moet je erop vertrouwen dat je het aankunt.
Je angst onder controle krijgen.
Als je last hebt van een persistente angst en drang om te haasten, dan zijn er tal van manieren waarop je die gevoelens en emoties onder controle kunt krijgen. Om te beginnen is het belangrijk om voldoende te slapen. Mensen hebben vaak de neiging om het belang van slaap te onderschatten, maar de realiteit is dat je emotioneel en psychologisch veel kwetsbaarder bent als je niet genoeg slaapt. Een gezond dieet met voldoende vezels en proteïnen is ook belangrijk. Als je bloedsuiker gedurende de dag erg schommelt, dan heeft dat ook invloed op je stemming en je angst. Tot slot is lichamelijke beweging ook heel belangrijk voor je mentale gezondheid. Voldoende beweging helpt – zowel op de korte als op de lange termijn – om angstgevoelens te verminderen. Soms is een wandeling van een kwartiertje alles dat je nodig hebt om je tijd in de dag terug te winnen.