De grootste misvattingen over mindfulness
#1. Mindfulness is een quick-fix voor alles
Hoewel mindfulness veel toegankelijker is dan men denkt, is het allesbehalve een magische quick-fix.
Veel mensen spenderen een minuutje per dag aan een meditatie app of een ademhalingsoefening en verwachten direct resultaten. Natuurlijk, het kan voor sommigen meteen effect hebben. Maar eigenlijk moet je mindfulness vergelijken met krachttraining. Als je een persoon die nog nooit aan fitness heeft gedaan een uur aan de gewichten zet, dan kun je niet verwachten dat diegene de sportschool verlaat met een gespierd lijf – dat gaat nooit gebeuren. Die persoon zou wel een beter idee hebben van hoe krachttraining werkt, en misschien zelfs genoeg basiskennis hebben opgedaan om zelf verder te trainen. Zo is het bij mindfulness ook.
#2. Mindfulness is een passieve ervaring
Veel sceptici zijn in de veronderstelling dat mindfulness een passieve ervaring is die geen inspanning vergt. In werkelijkheid vereist het tijd, intentie en actieve deelname. Juist omdat we zoveel prikkels krijgen in ons leven, gaat het een beetje tegen onze gewoontes in om te kalmeren en in het moment te leven. Maar als je eraan werkt, kun je wel degelijk een verandering bewerkstelligen.
#3. Mindfulness is alleen bedoelt om te ontspannen
Voor sommige mensen is ontspanning het gewenste resultaat van hun mindfulness beoefening. Dat is prima. Maar niet alle mindfulness technieken zijn bedoelt om je te laten ontspannen of om beter te slapen. Sterker nog, het is ook heel geschikt voor situaties waarin je bijvoorbeeld super scherp en gefocust moet zijn. Zo kun je een snelle scan doen om te evalueren welke gedachten er op de achtergrond draaien, en deze bewust opzij zetten om je te richten op hetgeen dat er nu moet gebeuren.
#4. Mindfulness dient op de juiste manier beoefend te worden
Er is niet echt een specifieke of ‘correcte’ manier om mindfulness te beoefenen. Het is eerder een soort ‘Creëer-je-eigen-avontuur’ ding. Als je de klankschalen en de poefjes en de wierook erbij wil halen, prima. Maar dat is echt niet nodig. Je kunt alles mindful doen. Het gaat erom dat je er echt helemaal bij bent met je hoofd. Neem nu de afwas doen. Als je aandacht hebt voor de temperatuur van het water, het gevoel van de zeep en de spons in je handen, dan heb je al een mindful ervaring.
#5. Als je het één keer probeert ben je meteen overtuigd
Niet iedereen zal de eerste keer gelijk een ‘aha-moment’ hebben. Misschien moet je meerdere mindfulness technieken en apps proberen voordat je iets vindt dat jou echt ligt. Als je een boek hebt gelezen en je vond het niets, dan betekent dat toch niet dat je nooit meer gaat lezen? Dan moet je gewoon een ander boek proberen!