Geen toekomstplan is zowel een vloek als een zegen
Geen solide toekomstplan hebben kan zowel een vloek als een zegen zijn. Aan de ene kant ben je meer openminded dan anderen en heb je de flexibiliteit om de kansen aan te grijpen die op je pad komen. Aan de andere kant heb je een gebrek aan richting. Die besluiteloosheid kan je rusteloos maken. Het kan ook zijn dat je op een gegeven moment denkt dat je het allemaal weet, om een week later weer van gedachten te veranderen. En als je niet weet wat de toekomst brengt, of niet zeker weet of je wel op de juiste weg zit, kan het voelen alsof je nooit iets zal bereiken. Gelukkig kan ook jij een toekomstplan maken – zelfs als je geen idee hebt waar je geen gaat. Als je eenmaal een toekomstplan hebt, wordt het veel makkelijker om je te focussen op de dingen die voor jou echt belangrijk zijn, in plaats van op wat andere mensen doen of tegen jou zeggen wat je moet doen. Door voor jezelf duidelijk te maken wat je nu echt wilt, kun je je leven meer richting geven.
Wat is een intentioneel toekomstplan?
Wanneer we spreken over een toekomstplan dan denk je misschien alleen over ‘wat je wilt worden als je later groot bent’, oftewel je carrière. Als iemand al op jonge leeftijd heeft besloten dat hij dokter wil worden, dan zit ‘ie geramd, toch? Maar wat als je nu meerdere passies hebt en daardoor besluiteloos bent over je carrière? Het punt is dat een intentioneel toekomstplan over veel meer gaat dan alleen je carrière. Jouw visie voor de toekomst draait om de normen en waarden waar je je aan wilt vasthouden. Het gaat om je nalatenschap, over wat je wilt achterlaten, over de veranderingen die je wilt maken – voor jezelf en voor de wereld. Je hoeft niet per se een meerjarenplan te hebben om je normen, waarden, prioriteiten en visie op het leven helder te krijgen. Normen, waarden en prioriteiten zijn doorgaans vrij specifiek, maar je visie kan een open einde hebben. In plaats van je blind te staren op een carrière, kan een toekomstplan je helpen om te visualiseren wat er belangrijk is in alle aspecten van je leven. Op die manier heb je altijd iets waardoor je je kunt laten leiden op de momenten dat je je ‘verdwaald’ voelt. Zelfs als je niet weet wat je toekomst brengt, herinnert je intentioneel toekomstplan eraan dat je streeft naar iets dat ertoe doet.
“Whatever course you decide upon, there is always someone to tell you that you are wrong. There are always difficulties arising which tempt you to believe that your critics are right. To map out a course of action and follow it to an end requires courage.” – Ralph Waldo Emerson
Een visualisatie oefening
Voordat je aan de slag gaat met het maken van een intentioneel toekomstplan, kun je een visualisatie oefening doen. Hierbij stel je je voor hoe je leven er over 5 jaar uit ziet.
- Wie zijn er in je leven? Misschien zijn het specifieke mensen die je al kent, maar je kunt ook bedenken met wat voor type mensen je jezelf wilt omringen. Wat voor gevoel roepen ze bij je op? Wat voor persoonlijkheden hebben ze?
- Hoe ziet je omgeving eruit? Woon je in de buurt van de zee of in de bergen? Op het platteland of in een drukke stad? Of ben je nooit lang op één plek?
- Wat voor levensstijl heb je? Wat zijn je gewoontes? Hoe ziet je ochtendroutine eruit? Wat doe je voor je plezier?
- Hoe zien je financiën eruit? Hoeveel verdien je? Heb je iets gespaard?
- Wat heb je bereikt? Welke doelen heb je gerealiseerd?
- Hoe voel je je? Ben je tevreden, gemotiveerd, kalm, opgewonden?
Het kan je misschien wel een paar avonden dagdromen kosten voordat je de bovenstaande vragen hebt beantwoord. Neem er gerust de tijd voor. Heb je eenmaal een leven in je hoofd waar je tevreden mee bent, dan kun je een intentioneel toekomstplan gaan schrijven. Dat is niets meer dan een lijstje met wat je wil binnen de onderstaande aspecten van het leven:
Financiën
Carrière
Fysieke gezondheid
Mentale gezondheid
Spiritualiteit
Relaties
Thuis
Vrije tijd
Je kunt het onderstaande worksheet uitprinten als je dat prettig vindt.