4,9

score via BOL

Krijg 20% korting bij aankoop van twee watches*

Gratis verzending vanaf €49,95 in NL/BE

Begin mediteren met deze 3 tips

Mediteren

Er bestaan veel misvattingen over mediteren, zeker bij mensen die het nog nooit geprobeerd hebben. Het mooie van mediteren is echter dat het gewoon een kwestie van doen is. Heb je het nog nooit geprobeerd maar wil je graag een poging wagen? We hebben 3 tips op een rijtje gezet voor wie wil beginnen met mediteren.

Beginnen met mediteren

#1. Zorg voor wat beweging vooraf.
Veel mensen denken dat ze niet lang genoeg kunnen stil zitten om te mediteren. Maar het is niet zo dat ervaren meditators meer genetische aanleg hebben dan anderen om stil te zitten. Als je je fysiek erg rusteloos voelt dan is het wel een goed idee om eerst even iets actiefs te doen om die lichamelijke onrust te verminderen. Bewegen voordat je gaat mediteren kan helpen om ‘de scherpe randjes eraf te krijgen’. Dus neem de tijd om even te stretchen, wat yoga oefeningen te doen of een stevige wandeling te maken (of check deze mindfulness technieken voor mensen die niet stil kunnen zitten). Heb je dat gedaan, dan zoek je een rustig plekje voor jezelf op.

#2. Begin met begeleide meditatie.
Veel mensen denken bij ‘mediteren’ aan een solitair moment op een berg in de middle of nowhere, of een stille retraite waarbij je al je elektronische apparaten pas terugkrijgt als je vertrekt. Maar het is helemaal oké om te beginnen met een beetje audio begeleiding. Als je net pas begint met mediteren, is het best lastig om te weten wat je nu moet doen. Begeleide meditatie (bijvoorbeeld met behulp van een app of YouTube video) is dé manier om je sessies structuur te geven. Bovendien kan een kalme, vriendelijke stem helpen om je gedachten naar het heden terug te brengen wanneer ze afdwalen.

#3. Wees niet te streng voor jezelf.
Mensen die net beginnen met mediteren kunnen erg streng zijn voor zichzelf. Ze hebben het idee dat ze in staat moeten zijn hun geest volledig leeg te maken. Maar het is normaal dat je gedachten afdwalen. Bij mindfulness en meditatie gaat het er niet om dat je je hersenen helemaal uitzet; het gaat erom dat je gedachten laat arriveren, om ze vervolgens te laten passeren – zodat jij weer terug kunt keren naar je ademhaling, je mantra of je anker. Als je tijdens het mediteren last hebt van ‘invasieve’ gedachten, probeer je dan eens voor te stellen dat je een gedachte op een waterlelie neerzet, en dat je die waterlelie voorzichtig het water opduwt en het weg laat drijven. Zo’n visualisatie kan je helpen om je gedachten op een ongedwongen manier los te laten.